Haal het maximale eruit!

Written by Gaby Vanhommerig on .

Opeens ziet ons leven er heel anders uit: afstand houden, binnen blijven. We passen ons aan, we willen dit zo goed mogelijk doorstaan. En wat een creativiteit komt daarbij los!

Veel mensen hadden er geen vertrouwen in, maar de afgelopen weken is gebleken dat thuiswerken helemaal niet hoeft te leiden tot kwaliteitsverlies. Thuiswerkende ZZP’ers wisten dat al langer. Zelf heb ik mijn leven aangepast op thuiswerken toen ik besloot mijn eigen architectenbureau op te zetten. Het vraagt een andere indeling van je dag en je huis. In huis heb ik een plaats gemaakt voor het gezin én voor het werk. Dat is voor iedereen in huis duidelijk, anders werkt het voor mij niet. Ook het afschakelen van het werk moest veranderen. Vroeger gebeurde dat door met de trein naar huis te reizen. Nu heb ik een ander ritueel waarmee ik de dag achter me kan laten: een rondje hardlopen door het stille Ransdalerveld. 

Supermobiel
Samenwerken op afstand deed ik altijd al. Als je elkaar hebt ontmoet, kun je daarna heel veel zaken digitaal of per telefoon bespreken en efficiënt afhandelen. Wat voor mij al langer werkte, werkt opeens ook voor heel veel andere mensen. Dankzij de digitale SNELweg! Met hoofdletters, ja. Want je overbrugt razendsnel grote afstanden. Ook al kom je niet van je plek, je bent wel degelijk supermobiel en komt in contact met mensen. Je samplet razendsnel de plaatsen waar je moet zijn bij elkaar, je bent in contact zonder van de plaats te komen.

Verder ontwikkelen
De techniek is beschikbaar, al heel lang. Toch hebben we blijkbaar een crisis nodig om er maximaal gebruik van te maken. Opeens zie je dat onderwijs ook voor een belangrijk deel op afstand kan worden gegeven. Zelfs fysiotherapeuten kunnen een deel van hun cliënten begeleiden door hen digitale oefenprogramma’s aan te bieden. Ik ben dan ook heel benieuwd wat we allemaal nog meer kunnen bereiken door de techniek verder te ontwikkelen, door gebruik van algoritmes en Artificial Intelligence.

De wereld onder handbereik
Iets wat volgens mij nu ook heel duidelijk wordt, is dat stad en platteland helemaal niet zo’n tegenstelling vormen als ons meestal wordt voorgesteld. Je kunt in het groen wonen en er toch helemaal bij zijn, zeker als het om werk gaat. Zelfs cultureel is er veel meer mogelijk dan tot nu toe werd aangeboden. Musea bieden digitale rondleidingen, actuele art house films zijn online gezet en kunstenaars bedenken mooie projecten om aan geld te komen. We leven in een global village!

Samen
Ik voel me dan ook aangesproken door wat Pauline Terreehorst bepleit in ‘Het boerderijmodel’: nieuwe technieken maken het mogelijk om van je huis weer een moderne werkplaats te maken, waar wonen en werken in elkaar overlopen. Je leeft en werkt voor en met je gezin, net als vroeger in een carréboerderij. Vandaaruit heb je contact met je familie, je vrienden en je collega’s en samenwerkingspartners. Dat vind ik een mooie gedachte in deze tijd van afzondering.

TERUG NAAR BLOG OVERZICHT